Sint & Klaas

Want het wordt tijd voor een modernere traditie

De viering van Sint Martinus is nog maar net achter de rug, of alle ogen zijn al weer gericht op die andere goedheiligman. Het verschil tussen deze twee is wel, dat het oorspronkelijke Sint Martinus verhaal nog steeds wordt verteld. Terwijl het huidige Sinterklaas-feest niet meer lijkt op het religieuze verhaal dat 550 na Christus werd opgeschreven.

 

De traditie, zoals het Sinterklaasfeest nu nog altijd in Nederland wordt uitgevoerd, past niet meer in de tijd waarin we leven. Sint Nicolaas is inmiddels net zo ouderwets geworden als 'zijn zwarte knecht'. Het wordt tijd voor een nieuw verhaal. Het verhaal van Sint en Klaas, ipv Sint Nicolaas:

Er is onlangs een nogal mysterieus wit persoon, vergezeld door een enorm grote haas, in Nederland gesignaleerd. De persoon is een man, want hij heeft een héle lange witte snor, een lange witte baard en lange witte haren. Zijn haren zijn zacht en glanzend en reiken tot aan zijn schouder. Zijn baard eindigt bij zijn navel in een diepe punt. Op zijn hoofd draagt hij een witte bontmuts, met van die lange flappen aan de zijkant, zodat zijn oren lekker warm blijven. Hij draagt een lange, witte winterjas, gemaakt van schapenvacht. Daaronder een witte trui, gebreid van schapenwol en een strakke, lange lederen broek. Zijn voeten en handen warmt hij met witte ‘Uchs’.

 

De man heet Sint. Omdat hij nogal S-list en altijd heel fris naar m-INT ruikt. Hij is helemaal vanuit Groenland naar Nederland gekomen. Groenland ligt op de Noordpool. Het is daar veel kouder in de winter dan hier. Het kan daar wel 20 graden onder nul vriezen. Zomers wordt het land groener en kan het gelukkig nog net 12 graden bóven nul worden. Maar in de winter komt hij graag naar een meer aangenaam Nederland. Hij wil de mensen verlichting brengen. Omdat het ook hier in de winter zo donker wordt en veel mensen dan gaan piekeren. Om de mensen te verlichten, gebruikt hij zijn magische ijspegel. Een lange pegel, die tot aan heuphoogte reikt. De pegel dient tevens als steun, bij het vele lopen. Sint kan de ijspegel opladen met energie, door deze eerst hoog in de lucht te steken en een geheime spreuk uit te spreken in het Inuktituts. Wanneer het puntje van de ijspegel gaat oplichten, kan hij de mensen verlichten, door ze lichtjes met de punt van de ijspegel aan te raken. Deze zelfde pegel houdt Sint zelf verder fris en jong. En dat is wel nodig, want Sint schijnt al zo’n 100 jaren oud te zijn. Door die verlichting en energie is hij ook altijd vrolijk, noooooit boos! Altijd positief, noooooit negatief.

Met slechts 1 aanraking krijg je zoveel licht en energie, dat je wel tot aan de lente positief en verlicht blijft.

 

Maar goed, even genoeg over Sint, want we hebben dus ook nog een haas. De haas heet Klaas. Omdat hij zo goed kan KLimmen. Hij is net zo groot als een mens! Ook hij is gehuld in een zachte, witte vacht, maar dan in zijn eigen huid. Zijn oren zijn altijd gespitst, omdat hij alles goed wil horen.

 

Per toeval ontmoette hij Sint aan de Nederlandse Kust, nabij Harlingen. Nadat Sint daar met de boot via Engeland was aangekomen. Sint wilde hem de weg vragen, maar spreekt geen Nederlands. Maar toen Sint eenmaal in het Inuktituts begon te praten, bleek Klaas hem, vreemd genoeg, te kunnen verstaan! Het is de taal die eskimo’s vroeger spraken en waarmee ze ook met dieren konden communiceren.  Sint en Klaas hadden daardoor meteen een klik. Klaas vond dit zo leuk, dat hij besloot Sint verder te begeleiden en voor hem als gids op te treden.

 

Meteen daarna heeft Klaas besloten vanaf volgend jaar niet meer tijdens ‘Pasen’ naar de mensen toe te komen. Dat vindt hij zo langzamerhand maar ongezellig in z’n eentje. Bovendien heeft hij nooit zo goed begrepen waarom een haas met Pasen eieren moet gaan bezorgen? Hij begrijpt best dat mensen een alternatief bedenken voor de mensen die niet de kruisiging van Jezus Christus willen herdenken. Maar dit vond hij al die jaren toch maar een merkwaardige vervanging. Bovendien deelt hij veel liever chocolade-pegels uit in november, dan dat hij van die chocolade-eieren moet verstoppen in april. In november is het koud, dus dan smelt de chocolade niet zo snel. En hij kan meteen zien dat de chocolade in de juiste kinderhanden terecht komt! Dus, voortaan in december, gezellig samen met Sint erop uit! Kunnen ze voortaan samen de taken verdelen. Dat is veel efficiënter en scheelt toch tijd?

 

Over tijd gesproken. Toen Sint voor het eerst in Nederland kwam, liep hij vol verbazing door de winkels. Zo kwam hij ook in een sportwinkel terecht, waar hij enorm onder de indruk was van een hele grote witte plastieken sporthorloge, die hij in een vitrine zag liggen. Hij dacht dat het een modern kompas was, maar de haas, Klaas, vertelde dat je daarmee ‘de tijd’ in de gaten kon houden. “Tijd? Wat is ‘tijd’?” Sint had nog nooit van ‘tijd’ gehoord? In Groenland kent hij geen tijd. Hij wordt wakker wanneer het licht wordt en gaat slapen wanneer het donker wordt. En als hij honger heeft, gaat hij op jacht. Dus tijd? Waar is dat voor nodig? Klaas legde hem uit dat mensen in Nederland niet meer zelf op jacht gaan en andere werkzaamheden verrichten om in hun levensonderhoud te voorzien. Veel mensen werken op een kantoor waar ze dingen regelen voor andere mensen. Of in een fabriek waar ze producten maken. Die mensen werken allemaal onder een manager, die ervoor zorgt dat iedereen doet wat ie moet doen. En die manager werkt weer onder een andere manager, die de schakel is tussen die andere manager en de directeur. Alle deze mensen samen werken voor een bedrijf dat, via winkels of andere bedrijven, producten of levenswaren op de markt brengt. Zoals vis of vlees, waarvoor Sint nu zelf op jacht moet. Of bijvoorbeeld van die witte horloges. Of fietsen, van Batavus of Gazelle. Of bier, van Heineken. Tjonge, jonge, wat ingewikkeld allemaal, gilde Sint in het Inuktituts! “Ja en omdat dat een ingewikkeld proces is, moet alles goed afgestemd en gepland worden” zei Klaas. “En dàn komt de tijd om de hoek kijken”. “Zodat alle mensen op kantoor op dezelfde tijd beginnen, de manager op het juiste tijdstip op zijn afspraak komt met de klant en de klant ook op precies datzelfde tijdstip de manager ontmoet, enzovoorts!”. Sint fronste zijn dikke, witte wenkbrauwen en steunde eens flink op zijn lange ijspegel die, vreemd genoeg, altijd in bevroren toestand blijft en nooit breekt. Sommigen denken dat de pegel van hard kristal is, maar dat zou veel te zwaar zijn. Maar geheimzinnig en magisch is die pegel wel!

 

Tijd, tijd, tijd. Maar niet alleen tijd is nieuw voor Sint. Ook onze Euro’s. Want in Nederland heb je Euro’s nodig om aan vis, vlees, andere voeding of producten te komen. Maar ook voor een dak boven je hoofd. En voor gas, om het huis in de winter lekker warm te houden. “Oh” zei Sint toen in het Inuktituts “ dus dan hebben we ook Euro’s nodig, als we de kinderen straks willen verwennen met chocolade ijspegels, frisse mintjes en feestjes van verlichting?” Klaas knikte. “En tegenwoordig kan je een crowdfund-actie opzetten, als je geld wilt inzamelen voor een goed doel, nieuw product of bedrijf” zei Klaas. “Crowdfunding is dan ook het Engelse woord voor ‘het Publiek dat Sponsort’. Sponsoren betekent dat je iemand financieel steunt.”

 

Dus hebben Sint en Klaas besloten binnenkort via ‘crowdfunding’ alvast geld in te zamelen. Met dat geld willen ze 3D printers aanschaffen. Daarmee kunnen ze dan in november chocolade-pegels printen. Met het overige geld willen ze witte ijspegel-pepermuntjes laten maken. Bij die bekende pepermuntfabriek in Dokkum. Ook willen ze bij een speelgoedfabrikant vliegers, kleding en sierraden laten produceren die licht geven in het donker.

 

Alle kinderen, die in 2016 lief zijn geweest, voor zichzelf en anderen, worden dan in december verwend met chocolade- en mintpegels of een lichtgevend kado. En met de mysterieuze ijspegel worden alle mensen verlicht, die daar maar behoefte aan hebben. En dat alles omringd met een heel vrolijk en bruisend lichtfeest! Klaas en Sint zullen in een parade door de steden lopen, zodra het bijna donker wordt. Kinderen worden gevraagd om met hun lichtgevende sierraden of attributen achter hen aan te lopen. De kinderen ontvangen van tevoren via de juf of meester nieuwe liedjes, die ze op school kunnen instuderen. Liedjes die gaan over de winter, de kleur wit, liefde, lichtjes en verlichting. Deze liedjes worden dan in de Parade met z’n allen gezongen.

 

Graag stelt Sint tevens voor om de Kerstman, zijn neef uit Canada, niet meer te laten komen in december. Twee feesten in 1 maand, en dan ook nog zo snel na het vertrek van Sint-Martinus, zorgt voor te veel snoep in korte tijd. Dat is niet goed voor de tanden en de gezondheid van de kinderen. Bovendien is de Kerstman inmiddels al meer dan 300 jaren oud. Zijn botten zijn inmiddels net zo versleten als het hout van zijn slee.

 

Dus! Een nieuw tijdperk is aangebroken. Het tijdperk van Sint en Klaas! Een feest van gezelligheid, creativiteit, nieuwe liedjes, chocolade en heel veel mintjes en lichtjes in Nederland. En dat wordt gezamenlijk niet meer op school gevierd, maar binnen de verzorgingstehuizen en AZC’s.

Want we zijn tenslotte lief voor onszelf en voor anderen. Toch?

 

Ik heb er nu al zin in. Jij ook?

 

Nu de feestcommissies in Nederland nog….

Met een warme groet,

 

Mirjam Offringa