top of page

Kijken, vliegen, bouwen, fotograferen èn tekenen met Piet Mondriaan!

20160630MirjamOffringa6VBWII.jpg
Victory_23D6666.jpg

© Mirjam Offringa. Een videostil van de interpretatie van de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. (2018)

KMirjamOffringa_Thijs7545.jpg

Een voorbeeld van een kleuter (Speciaal onderwijs, groep 2) die helemaal opgaat in zijn experiment met lijnen, vierkanten en rechthoeken © Mirjam Offringa, 2020

Over Mirjam

In 2010 studeerde Mirjam af aan de kunstacademie, Minerva in Groningen, als autonoom beeldend kunstenaar. Zes jaren later won zijn de Van Lanschot Kunstprijs 2016 waarna ze op gerenommeerde plekken exposeerde, zoals de Nieuwe Kerk in Amsterdam, the Wallhouse #2, onderdeel van het Groninger museum en Kunstpunt Groningen en het MOW (museum de Oude Wolden in Bellingwolde).

Om haar enthousiasme voor kunst over te kunnen brengen op kinderen en jongeren, volgde ze binnen schooljaar 2017-2018 de BIK-opleiding (BIK = Beroepskunstenaar In de Klas) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien heeft ze al meer dan 600 workshops op maat mogen aanbieden. Op basisscholen, het Speciaal Onderwijs, maar ook het Voortgezet onderwijs en binnen culturele instellingen in Friesland, Groningen en Drenthe.

 

Ook voor het Groninger museum ontwierp zij korte workshops, incl. korte rondleiding voor kinderen (7-13 jaar) op maat, die aansloten op de fototentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf David LaChapelle en een jaar later op de tentoonstelling van glaskunstenaar Chihully.

Veel opdrachten heeft Mirjam te danken aan Kunstpunt Groningen, maar ook de stichting Kunst & Cultuur Groningen-Drenthe. Deze stichting gaf Mirjam de mogelijkheid nieuwe workshops te ontwikkelen voor kleuters, waarna ze deze opnamen binnen het cultuurmenu voor basisscholen in de provincie Drenthe. 

Mirjam gaf ook interactieve rondleidingen. In opdracht van Kunstpunt Groningen en Noorderlicht. Langs kunst in de Openbare Ruimte in Groningen en tijdens de Noorderlicht Fotomanifestatie 2019.

Deskundigheidsbevordering verzorgde zij daarna, vanuit haar eigen kennis en ervaring als tevens regisseur, producer en fotograaf. Daarom hielp ze leerkrachten van een basisschool in Friesland filmeducatie toe te passen binnen enkele vakken en thema's op school, in opdracht van Filmhub Noord en Keunstwurk Friesland. Maar ze zorgde ook voor de nodige inspiratie op het gebied van de fotografie voor leerkrachten van twee basisscholen in Drenthe. 

 

In de zomer van 2023 is Mirjam verhuisd naar Amsterdam.

 

Heb je vragen of opmerkingen, neem contact op! 

Je kijkt hier naar een Lego-versie van the Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Mirjam bouwde dit in 2015 voor de grap, maar ontdekte daarna hoe leuk kleuters dit vonden en hoe makkelijk ze hen vervolgens mee kon nemen in het het kijken naar dit abstract expressionistische werk van Mondriaan. Het inspireerde haar dit verder uit te bouwen. Want, hoe zou deze twee dimensionale versie van Piet Mondriaan er in een drie dimensionale versie uit kunnen zien? En zo bouwde Mirjam uiteindelijk maanden lang aan een stad van 80 bij 80 cm in omtrek en een speelse versie van een stad als New York. De stad waar Piet Mondriaan de laatste maanden van zijn leven nog koortsachtig aan dit fascinerende kunstwerk werkte. Mirjam filmde vervolgens haar interpretatie van deze Victory Boogie Woogie, om kleuters nog meer mee te kunnen nemen in haar interpretatie van dit abstracte kunstwerk (zie videostill hieronder).

Je raadt het al, met deze visuele inleiding is klassenmanagement niet meer nodig. De kleuters willen daarna meteen zelf aan de slag. Ze mogen dan ook in tweetallen een eigen gebouw, huis, schuilhut of iets anders met een dak erop bedenken en bouwen dit vervolgens in de kleuren van de Stijl.  Alle gebouwen plaatsen ze daarna bij elkaar tot een grote stad, waarna de kinderen hiervan foto's mogen maken. Ieder op eigen wijze. Want welk perspectief kies jij nu? Van bovenaf, in vogelperspectief, zoals Piet?

Of...

PROGRAMMA

En zo staat de ochtend in het teken van kijken en analyseren en daarna zelf bouwen (met Lego die Mirjam heeft meegebracht), samenstellen en fotograferen.

Lego leent zich goed voor het kijken naar kunstwerken van De Stijl, de kunststroming waaraan Piet Mondriaan deelnam. Niet alleen omdat het gelinkt was aan architectuur en dus bouwen en ruimte, maar ook vanwege de primaire kleuren en de vierkante vormen.

Maar Piet Mondriaan bouwde uiteraard niet met Lego. Daarom staat de middag in het teken van tekenen, met de abstracte vormen van de Stijl als inspiratiebron. Maar nu mogen de kinderen hun eigen favoriete kleuren gebruiken.

Uiteraard sluiten we de dag af met een uitgebreide evaluatie. 

KERNDOELEN SLO

Rekenen

Getallen en bewerkingen:

Kerndoel 28

De leerlingen leren schattend tellen en rekenen (met LEGO)

Meten en meetkunde:

 

Kerndoel 33

De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals bij tijd, lengte, omtrek, oppervlakte en inhoud (bouwen met LEGO).

Kunstzinnige oriëntatie:

Kerndoel 54

De leerlingen leren beelden te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

Kerndoel 55

De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

Kerndoel 56

De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

Een complete schooldag (incl. Lego, twee fotocameraatjes en eigen laptop)

voor € 325,00 

Cultuureducatie, kunsteducatie, Amsterdam, kunsteducator, Lukida B.V., invalkracht, Piet Mondriaan, Lego, Lego art, Legokunst, kunst

bottom of page