top of page

Onbekend maakt onbemind

Het voelde als een missie. Om meer dan 700 kinderen in de gemeente Noordenveld (Drenthe) en meer dan 380 kinderen in de stad Groningen op speelse wijze kennis te laten maken met moderne kunst. Onbekend maakt immers onbemind.


De Victory Boogie Boogie van Piet Mondriaan leent zich uitstekend als inspiratiebron voor veel hedendaagse kunstenaars, maar ook voor kinderen. Een kunstwerk waarmee je kinderen op speelse wijze kan laten spelen met vierhoeken, rechte lijnen, verzonnen regels, verbeelding, ritme, muziek, compositie, dimensies, perspectief, ruimtelijke vormgeving en kleuren. En probeer dan spelenderwijs maar eens creatieve oplossingen te bedenken met de beschikbare vormen en materialen.


En zo moesten de kinderen uiteindelijk zelf een volgende stap zien te zetten. Eigen regels bedenken. En daarmee hun eigen, autonome, kunstwerk maken. Want de inleiding diende puur ter informatie. En dan krijg je dit soort verrassende uitkomsten (zie foto hieronder). Resultaten waar menig volwassen hedendaagse kunstenaar jaloers op mag zijn.

Verrassende resultaten van basisschoolkinderen

Van workshops tekenen tot en met Stop Motion

Met enorm veel voldoening kijk ik dan ook terug op de 54 workshops kunsteducatie die ik de afgelopen vier maanden heb mogen geven. Van fotografieworkshops die aansloten op de tentoonstelling van Chihuly in het Groninger museum, tot en met workshops waarin er werd gewerkt met potlood, stiften, tape, Lego, gekleurd papier, gekleurde klei, en zelfs de iPad, met Piet Mondriaan als inspirator.


En wat een dankbaarheid van heel veel kinderen, ouders en/of leerkrachten. Een paar ontroerende anekdotes heb ik op papier gezet en zullen binnenkort op mijn website geplaatst worden.


21th Century Skills

Kunsteducatie zou wat dat betreft standaard in het Curriculum van iedere basisschool opgenomen moeten worden. Want door het stimuleren van het creatieve denkvermogen, draagt kunsteducatie enorm bij aan de straks hoog nodige '21st Century skills'. Alles draait bij de kunsteducatie om inlevingsvermogen en het bedenken van creatieve oplossingen. En vaak moeten de opdrachten ook in groepen worden uitgevoerd. Zoals bij mijn workshops Stop Motion, waarbij ieder team goed moet samenwerken om samen tot een goed resultaat te komen. Voor veel groepen bleek dat nog een hele uitdaging. Maar het resultaat mag er zijn. Zoals bij groep 6B van de Nassauschool in Groningen:


Let's Boogie

Meer dan 1100 kinderen, in de leeftijd van 4 t/m 10 jaar, kunnen nu thuis aan hun ouders uitleggen hoe je naar de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan kunt kijken. En zelf hebben ze ervaren hoe je kunst als inspiratiebron kunt gebruiken om een modern kunstwerk te maken. Veel kinderen lieten naderhand weten dat ze iets gemaakt hadden, waarvan ze van te voren nooit hadden verwacht dat ze dat konden. Wat een kick!


Op naar de volgende verovering.



Comments


bottom of page